Вие сте тук

Индийски Океан

 • Индийски океан

  Индийският океан е третият по големина океан на Земята, след Тихия и Атлантическия океан и заема около 20% от водната повърхност на планетата. На север граничи с Азия (включително с Индия, на чието име е наречен),  на запад с Източна Африка, на изток с Индокитай, Малайския архипелаг и Австралия и на юг с Южния океан.

  Индийският океан, като част от Световния океан, е отделен от Атлантическия океан от меридиана на 20° източна дължина, който преминава през Иглен нос, а от Тихия океан от меридиана на 146°55' източна дължина.  

  Площта на Индийския океан с моретата е 76,17 милиона km², средната дълбочина е 3890 m, а максималната дълбочина достига до 8047 m в Диамантинската падина. Обемът на водата е около 282,7 милиона km³. Размерът на океана в направление изток-запад е 10 300 km, а в направление север-юг - 9 520 km.

  В близост до бреговете на Индийския океан са разположени множество малки острови, но в него се намират и Мадагаскар- четвъртият по големина остров в света, както и островните държави Коморски острови, Мавриций, Малдивски острови, Сейшелски острови и Шри Ланка, а Малайският архипелаг служи за източна граница на океана.

  Животинския свят в Индийския океан е изключително разнообразен. Тук можете да срещнете най- различни обитатели- акули, делфини, китове, тюлени, ракоядни жаби, водни змии и летящи риби. Освен това тук се срещат и едни от най- големите медузи в света- с диаметър до 1 метър, арктически пингвини и албатроси.

  Индийския океан предлага едни от най- красивите плажове, най- луксоните острови и най- пленяващи гледки в световен мащаб. Прекрасно място за романтични почивки, перфектна дестинация за вашия меден месец или за тези от вас, които просто желаят да избягат от реалността!

Съобщение за грешка

Notice: Only variables should be passed by reference in include() (line 18 of /home/travelis/public_html/sites/all/themes/tui/node--destination.tpl.php).